Kan jeg starte virksomhed uden at have en forretningsplan?

Af: Anni Schmidt Pedersen

Ja. Det kan du godt. Og du kan også sagtens få succes!

Alle taler om den. Forretningsplanen. Internettet bugner med skabeloner, banken vil se den + et budget og folk spørger til din businessplan. Har du proof of concept, hvordan er markedssituationen og er du egentlig mest til Lean Startup eller BMC? Du aner måske ikke hvad folk taler om, og inden du overhovedet er kommet i gang med din virksomhed, hyperventilerer og er tæt på at gå ned med stress. Enten over alt det omverdenen åbenbart forventer du har svar på, eller fordi du får øje på alt det, du slet ikke ved!

Og kan man så overhovedet starte en virksomhed?

Ja. Det kan du godt. Med mindre du er en reel startup (det kunne være inden for tech), hvor du udvikler et produkt med et stort innovations-scope og skalleringspotentiale, er der ingen grund til, at lave store forkromede forretningsplaner og toptunede pitchdecks før du er klar til start. At alle skal have 10 velskrevne sider klar inden de kickstarter virksomhed er en myte. En myte vi med glæde hjælper med at tage livet af.

Det du skal huske er, at du skal tænke dig om og have en plan. Men det gælder det meste her i livet. At du overvejer hvad du vil og lægger en plan, så i princippet er der ikke noget nyt her. Det nye er, at en færdig forretningsplan er en djævel i forklædning, og at der er en meget god grund hertil.

Forretningsplaner bliver nemlig aldrig færdige. Sådan. Vi sagde det! Så sidder du og sveder over det samme dokument, der aldrig lader til at blive færdig, kan du ikke samle tankerne når du skriver på den, og har du startet på de første 20 af slagsen uden nogen sinde at komme i mål, ved du nu hvorfor.

Din forretningsplan er dynamisk. Ligesom din forretning. Eller virksomhed. Du og din virksomhed flytter sig hele tiden. Du bliver klogere, får input, kommer på noget nyt, og at rumme det – særligt i en opstart, - kan være en uoverskuelig proces. At skrive det hele ned er nærmest umuligt. Alt det du mener og kan skrive i din forretningsplan i dag, kan du have en oplevelse af er helt skævt – og gammelt – i morgen. Og det er ok. Det er faktisk godt. Det viser, at du flytter dig.

Læringen er, at du ikke skal lade dig diktere af, hvad andrei mener er den rette måde, at arbejde med en forretnignsplan på. Du skal gøre det på din egen måde. Din forretningsplan skal være et redskab – ikke en hæmsko.

Når dagen er slut er det nemlig dine overvejelser, dine valg og dine beslutninger omkring din virksomhed der gør forskellen. Ikke om du har skrevet det ned i detaljer på papir. Hvilket jeg håber vi nu også har slået en pæl igennem det mulige i.

Betyder det, at vi mener du ikke skal have en plan? Nej. Det gør det til gengæld ikke. Og vil du vide, hvad det er du skal tænke over, når du starter din forretning, så kan du læse hvad vi har ment om det ved at se blogpostet her, hvor vi guider dig igennem de overvejelser du skal gøre dig både inden du starter virksomhed. Og også gerne løbende!