Er du klar til at starte virksomhed?

Af: Anni Schmidt Pedersen

Åh ja. Det kunne være fedt, ik? At være selvstændig og have egen virksomhed. Tjene egne penge og nyde godt af fleksibiliteten i selv at kunne tilrettelægge både arbejde og fritid. Det er besnærende. Men også hårdt. Ikke nødvendigvis svært – men til tider hårdt. Det betyder også, at der er god grund til, at du gør dig gode overvejelser, inden du kaster dig ud i livet som selvstændig. Så hvad skal du overveje, inden du går i gang?

Tænk dig om!
Inden du går i gang, skal du tænke dig om og nøje overveje, hvad det er, du vil tjene dine penge på. Og hvordan. Du skal også overveje, om omstændighederne er rigtige, og om du er klar? Vi har opsummeret det til to kategorier og lidt firkantet sagt, handler den ene om din virksomhed og din ”business”. Den anden om dig og dine omgivelser.

1: Virksomheden – hvad vil den?
Der er mange ting at overveje omkring din forretning og - populært sagt - din forretningsmodel, når du vil starte din egen virksomhed. Grundlæggende skal du starte med at tænke over følgende:

  • Hvad vil du sælge?

    Hvad er dit produkt, hvad skal det koste kunden, og hvad koster det dig at producere?

  • Hvem vil du sælge til?

    Hvem er din målgruppe eller kunde, hvad er dit marked, og er der andre, der laver det samme?

  • Hvordan vil du sælge det?

    Webshop? Canvas? Netværk? Andet?


Overvej dét. Og kan du se, at det, du vil, giver mening i forhold til det, du kan, kan du begynde at sætte tal på. Ja, - du skal lave et budget. Hvilket vi lover at lave et blogindlæg om senere. Kan du se, at budgettet også giver mening, er du godt på vej.

2: Dig – hvad vil du?
Det er her, du spørger dig selv, om alt det ”rund om” også er på plads. Er der luft nok i din økonomi til, at du kan tage et dyk i en opstartsperiode, og er du klar til evt. at spænde livremme et hak ind? Bakker dit bagland dig op, og hepper de på dig? Har du is i maven til de perioder, hvor kunderne siger ”nej”, og det hele er lidt surt? Har tænkt over, at din drøm om en sund work/life-balance måske betyder, at du i perioder er nødt til at arbejde meget, mens du omvendt kan tage mindre ind i andre? Har du et godt netværk og – ikke mindst – gode sparringspartnere, som du også kan bruge som ad hoc kollegaer? En lige så vigtig faktor i at lykkes med en virksomhed er, at du har dig selv og dine omgivelser med.

For, lad os sige det, som det er. Har du en mand eller kone, der ikke synes, det er en god ide, du går solo, bliver din bankrådgiver hvid i hovedet, når du fortæller om din drøm, eller mangler du selv troen på, at du kan stå distancen ”when the going gets tough”, har du stadig et stykke forarbejde, der skal gøres, før du måske er helt klar. Har du omvendt både opbakning, en god ide, et stærkt netværk, ved hvad du vil sælge og til hvem, og bobler det i maven, når du tænker på alt det, du kan og skal som selvstændig, er det måske bare at komme i gang!